14 Mart 2013

Kapadokya / Nevşehir

Kapadokya da kız kıza 2 gün :)

İstanbul'dan başlayan yolculuğumuz 1 saat 15 dk sürüyor. Nevşehir hava alanından merkez yaklaşık 40 dk. Türk Hava Yolları'nın merkeze kadar ücretsiz servisleri var. Merkezden çevre il ve ilçelere dolmuş ve taksiler mevcut. Ulaşıma dair bilgileri ayrıca veriyor olacağım.


Yolun ilk 30dk.sı boyunca kurak ve kıraç arazilerden dolayı büyük bir hayal kırıklığına uğruyoruz. Nevşehir merkezden taksiye biniyoruz. Yol üstünde bacalara yaklaştıkça doğanın insana neler sunabileceğine şaşırıp kalıyoruz. 

























Uçhisar da kısa bir mola vermesini rica ediyoruz taksiciden. Taksiler oldukça pahalı ve pek de müşterisi olmadığı için bizi kırmıyor. Uçhisar'dan aşağıdaki vadiye ve bacalara bakakalıyoruz. Eşsiz bir manzaraya sahip. Bölgenin en pahalı otellerinin bu civarda olmasından zaten manzaranın da ne kadar eşsiz olduğunu anlayabilirsiniz. Mutlaka görülmesi gereken yerler listesine kesinlikle eklenmeli. 



























Göreme'deyiz. Otelimiz butik otel tarzında küçük bir aile işletmesi. Toplam 8 oda kapasiteli otele, peri bacasının içine oyulmuş odaları ile mistik ve otantik bir mimariye sahip. Temiz ve şirin bir yer, işletme sahipleri oldukça güler yüzlü ve sevimli insanlar. Eşyalarımızı bırakıp atıyoruz kendimizi dışarıya.

Sanki bir masal kentindeyiz. Herşey çok güzel, mislik görünüyor. Kapadokya denince akla gelen şapkalı peri bacaları sıklıkla görülmese de genel olarak bütün bacalar konik biçimli. Hemen çoğunun içi küçük mağaracıklarla dolu. 


Bölgeceki bacalar yaklaşık 60 milyon yıl önce civardaki aktif volkanlardan püsküren kül ve lavların yüzyıllarca rüzgar, yağmur ve diğer doğa olayları ile aşınması sonucu oluşmuş. Paleolitik döneme dayanan yerleşim bölgesi bir dönem hristiyanlığın en yoğun yaşandığı bölgelerden birisiymiş. Milli Park içindeki bir çok kilise ve şapel de bunu kanıtlar nitelikte. 


























Göreme Açık Hava Müzesi merkezden 1km. Yolum b,r kısmı hafif yokuş ama yürümeyi
sevenler için kesinlikle araç kiralamaya gerek kalmayacak yakınlıkta. Müze için, "oldukça uzak yürüyemezsiniz, araç veya atv kiralayın" diyenlere kesinlikle kanmayın. Yürüyerek 20dk. da ulaşıyoruz müzeye. Giriş 15tl, müzekart geçerli. Dilerseniz rehber ücretini ödeyerek rehber eşliğinde, dilerseniz audiolarla tur atabilirsiniz. Açık hava müzesi erken hristiyanlık dönemine ait şapeller ile dolu, neredeyse her koninin içinde bir şapel var. Paleolitik dönemi, erken hristiyanlık döneminin kilise ve boyamalarına sahip. İçerideki kilise ayrıca 8 tl. olarak ücretlendiriliyor.



 

Kapadokya fotoğraflarında görüp hep çok şirin bulduğumuz nazar ağaçlarından birisi açık hava müzesi yolunun ilk yarısında yolun solunda bulunuyor. Diğer nazar ve dilek ağaçları ise Uçhisar Vadisi'nin bulunduğu bölgede 'O Ağacın Altı' isimli işletmenin içinde yarın kenarında bulunuyor.. 
































Göreme bölgede görülmesi gereken en özel yer bence , bacalar ve konik şekiller bakımından bölgenin görselliği en zengin noktası. Milli Park niteliğinde koruma altına alınmış bölge de zaten burası. Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Vadisi, Aşk Vadisi, olarak bir çok noktadan oluşmakta. Açık Hava Müzesine ulaşım yürüyerek mümkün bunun dışındaki bacalara turlar eşliğinde veya araç, atv kiralayarak gidilebilir. Biz mart ayında gittiğimiz için henüz sezon başlangıcı değil dolayısı ile çok yoğun bir kalabalık yoktu. Yaz aylarında çok kalabalık olduğu söyleniyor.Yörede doğal görünümü bozacak yüksek katlı bina veya dış cephe boyamaları yok. Bütün yapılar sarı tuğla dedikleri bir tuğladan inşa edilmiş.


Ürgüp'e gitmeden önce yaptığımız araştırmalarda gezmek için Ürgüp'e yoğunlaşılması gerektiği söylensede bence kesinlikle bölgede en iyi  vakit geçirebileceğiniz yer Göreme ve civarı. Yani şöyle de söyleyebilirim Ürgüp popülaritesini ve eski evlerini bir yana koyun tam bir hayal kırıklığı. Sanırım yörede çekilen dizilerden dolayı ilgi kaynağı olmuş fakat Ürgüp'e bağlı Mustafa Paşa mahallesi dışında hiç de memnun kalmıyoruz. En popüler yeri Asmalı Konak dizisinin çekildiği konak. Görmedik dememek için gidiyoruz. Giriş 2tl. 

Yeniden söylemeden edemiyorum, Ürgüp tam bir hayal kırıklığı ve hüsran. 2 saatte bitecek bir yer. Çevre ilçelere ulaşım saat 4e kadar

 olduğu için en sona bırakılabilir bence. 

Küçük bir kaçamak ile sadece 2 günlüğüne gittiğimiz için bizim fırsatımız olmadı ama siz mutlaka Avanos ve Ihlara Vadisine de gidin. Avanos Ürgüp'ten 20, Göreme'den 40dk. Avanos çanak çömleğe meraklıyım, biraz da ben çamur mıncıklayayım diyorsanız doğru adrestesiniz.  Çömlek maceranızı ücretsiz yaşıyorsunuz. Ihlara Vadisi özel araç ile 1 saatmiş. Vadinin yürüyüş parkurları yaklaşık 1 gün sürüyormuş. Sadece 2 günümüz olduğu için bizim rotamızda Göreme ve Ürgüp durakları var. Aslında ulaşım biraz daha geç saate kadar olsa bir nokta daha görülebilirdi. Yaz aylarında sefer saatlerinde ufak değişiklikler oluyormuş. 


Bu arada bölgede türkten çok japon var:) sanırım her yerde olduğu gibi :P



Ulaşım:
Türk Hava Yolları ile uçtuysanız, alandan Nevşehir merkeze ücretsiz servisleri kullanabilirsiniz.   
Bölgenin tur şirketleri otellere ort. 20tl.ye shuttle hizmeti veriyor, otelinize kadar bırakıyorlar. Shuttle için gitmeden önce kayıt yaptırmanız gerekiyor. 
Günlük araç kiralama ort. 90tl.
Taksi hava alanından Nevşehir'e 80. Nevşehir'den göreme 40tl. Km.sini yaklaşık 4tl. gibi hesaplayabilirsiniz. 
Balon turları kişi başı ort 60 tl. gitmeden önce booking veya grupanya gibi sitelerden daha ucuza tur satın alabilirsiniz. Fakat turlar hava sıcaklığı, rüzgar ve bulutlanmaya göre iptal edildiği için pek riskli. Geri ödeme garantili bir kampanya dışında bilet almak çok mantıklı değil. 
Bisiklet kiralamak daha ekonomik, günlük 15tl. gibi.
Ayrıca yürümeyi seviyorum diyorsanız bir çok yer ilçe merkezlerinden yürüme mesafesinde.

Göreme'den Ürgüp'e sabah 9.15 den itibaren tek saatlerde, Ürgüp'ten Göreme'ye 8.00 den itibaren çift saatlerde ulaşım mümkün. Seferler akşam 16.00/17.00 'ye kadar karşılıklı devam ediyor. İki ilçe arası 10 km. Dolmuş 2,5 tl. Taksi 40 tl.



Yeme/içme:
Kapadokya'nın öyle çok özel bir tadı yok. Neyiniz meşhur sorusunun cevabı; testi kebabı, açıkçası bi numarası yok, bildiğimiz testi kebabı.Şarapları ünlü diye biliyoruz ama deneme durumumuz olmadı. Restaurant ve cafelerin fiyatları oldukça makul. Mükellef bir sofrada akşam yemeğine kişi başı ortalama 35 tl. ödüyorsunuz. Kafelerdeki fiyatlar İstanbul'da aşina olduğumuz rakamların hemen hemen yarısı.

Kahvaltı için bir önerim var :) Kabak çekirdeğini toz haline getirmişler, tereyağlı ekmeğin üstüne dökülerek yeniyor. Evet kalori patlaması ama çok lezzetliydi. Denenmeli :)

Konaklama: 
Bölge oldukça turistik olmasına rağmen oldukça ekonomik. Veya sezon dışı gittiğimiz için bize öyle geldi. Genel konuşmalarda sezonda da aynı fiyat yapısına sahip olduğunu söylüyorlar ama yine de biraz değişeceğini düşünüyorum. Otel rezervasyonunu her zamanki gibi booking com.dan yaptırdık. Safran Cave Hotel'de konakladık. Lokasyonu on numara, temiz ve şirin bir otel, tavsiye edilir. 

2 yorum: