28 Ocak 2014

Liçi ile tanıştınız mı?

Abu dhabi'de marketlerde sık gördüğüm ve kabarcıklı yapısından dolayı pek iştah acıcı bulmadığım bu kırmızı tropik meyveyi sonunda denemeye karar verdim. Kırmızı kabuğunun altında soyulunca neredeyse şeffaf, sulu bir meyve çıkınca oldukça şaşırdım..

Liçi yada diğer adı ile Madagaskar meyvesi yarı saydam , hoş kokulu, sulu, içinde çok sert bir çekirdeği olan orta doğu Asya , Madagaskar ve Çin bölgesinin tropik meyvesiyken zamanla ülkemizde uğramadan Avrupa'ya oradan da Amerika'ya kadar yayılmış egzotik bir tat. Bu kadar farklı coğrafyalarda yetişip Türkiye'de yetiştirilmiyor olması da oldukça ilginç.

Çinde hala 1000 yaşın üzerinde ağaçlarda yetişmeye devam etmesine bakılırsa aslında kökü oldukça dayanıklı bir meyve. Bu kadar uzun ömürlü olmasından mütevellit aynı zamanda aşkın sembolü olarak kabul ediliyormuş kendisi.. Kabarçıklı kabuğuna dokununca kırılıcakmış, patlayacakmış gibi garip bir his yaratıyor insanda :) bu minik kabarcıkların bir yerinden ufacık bir kesik attınız mı da oldukça kolay soyuluyor. Oldukça da lezzetli..

1 yorum: