16 Nisan 2013

Abu Dhabi tatil planı

Yaz gelmeyen memleketimizde yaz tatilini iple çekenler için bu yazı :) Yaz size gelmiyorsa siz yaza gidin!!!

Yurtdışı tatillerinin olmazsa olmazı günler öncesinden yapılan planlar, gezi listeleri, nasıl yapılırlardır benim için. Hava nasıldır, havalimanı ulaşımı ne şekilde sağlanır, mutlaka görülmesi gereken yerler nereleridir, yöresel lezzetler neler gibi araştırmalar..

Abu dhabi de sizin için bu klişelere son vericem, efenim buyrun burada hazır tatil planınız var :) 


Türkiye'den direkt uçuşu Pazartesi hariç haftanı 6 günü Türk Hava Yolları tarafından yapılmakta. İST-AUH 4.10 saat, AUH-İST 4.20 saat sürüyor.

Biletinizi alırken vize için evraklarınızı internet ortamından şirkete gönderdiğinizde THY 3 gün gibi bir sürede e-vizenizi sizin adınıza çıkarıyor. 1 aylık turist vizesi 85 dolar. Bu ücret ülkenin aldığı standart vize ücreti.

Bugün ki mevcut uçuşlarla merkeze vardığınızda gece 3 sularında olacağı için biraz dinlenip güzel bir güne uyanırsanız gününüz daha verimli geçecektir. 

Abu Dhabi İnternetional Airport'a varıştan sonra İstanbul'daki gibi uzun kuyruklarda beklemeden ülkeye girebiliyorsunuz. Vizeniz pasaport kontrolü için sıraya girerken pek süslü emiratili bayanlar tarafından kontrol ediliyor bu yüzden print çıktısı olan turist vizeyi hazırda bekletmenizde yarar var. Ülkeye giriş sırasında göz merceğinizi optik okuyucudan geciriyorlar. Hepsi standart uygulamalar panik yapmayın :) 

Ulaşım: Alandan şehir merkezine gitmek için taksi tabelalarını takip ederek kolayca çıkabilirsiniz. Bir Paris, Dubai havalimanı kadar karmaşık ve katetmesi zor değil. Merkeze ulaşım için toplu taşımayı tercih edebilirsiniz veya taksi kullanabilirsiniz. Şehir merkezine taksi ile 65/70dirhem veya limuzin diye tabir edilen bmw 5-7 serisi araçlarla 85/90 dirheme ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer 2 ve daha fazla kişi iseniz taksi çok mantıklı bir seçenek. (Dirhemin tl. karşılığı için rakamları 2'ye bölmeniz aşağı yukarı ne kadar ödeyeceğiniz cevabını verir. Son günlerde döviz kurundaki dalgalılık nedeni ile rakamları kontrol etmekte fayda var)



Burada hayat bol yıldızlı otellerde geçtiği için size ilk tavsiyem lükste sınır tanımayan otellerde yemek yemeniz veya lobbylerinde bir şeyler içip havayı solumanız. İstanbul'da aynı segmentteki otellerle karşılaştırınca fiyat performansı ve hizmet oldukça iyi. 

Gezilecek birbirine yakın lokasyonları sırasıyla vereceğim ki yollarda zaman kaybı yaşamayın. 


1 günde neler yapılır: Şeyh Zayed Cami, Yas İsland'taki Ferrari World , Yas Waterworld 


Ferrari World Veya Yas Waterworld arasında bir seçim yapmanız gerekiyor zira ikisi de yaklaşık 1 gün kadar zamanınızı alıyor. Ferrari World dünyada benzeri olmayan ilk temalı Ferrari park. İçeride dünyanın en hızlı roller costerina binebilir, yarış pistinde vakit geçirebilir ve Ferrari koleksiyonunu ziyaret edebilirsiniz.  Hız tutkunu değilseniz dolu dizgin bir eğlence için Yas Waterworld'u tavsiye ederim. Temalı su parklarında sabahtan akşama kadar bir çok su oyununa dahil olabilirsiniz. 


Cami ise sadece cuma günleri ibadete açık. Haftanın her günü ve cuma saat 4'ten sonra ziyarete açık. Camiyi gezmeniz 1,5/2 saat arasında sürecektir. Daha ayrıntılı bilgi için buraya lütfen..


1 günde neler yapılır

Emirates Palace, Jumeriah Etihad Tower, Heritage village, Corniche , Marina Mall , The Galleria

 Jumeriah Etihad Towers veya Emirates Palace birbirine yürüme mesafesindedir. Kahvaltıyı otelinizde yapmayı tercih ederseniz kesinlikle sabah kahvesi için bu iki otelden birisini seçmelisiniz. Mesela kahvenizi Etihad tower da içtikten sonra bu lüksten 42 yıl geriye gidebileceğiniz, eski bedevi hayatlarından bir kesit sunan Heritage Village'ı gezebilir ve bedevi çadırlarının içinden az önce çıktığınız gökdelenlere bakıp kalabilirsiniz. İnsan nereden nereye demekten inanın kendisini alamıyor.


Öğle saatlerini acaba nasıl oluyormuş şu vergisiz alışveriş diyorsanız Marina Mall da değerlendirebilirsiniz. Aslında bu sadece bakmalık kısmı olacak, alışveriş için daha geniş zaman ayrılmalı. Birçok markayı aynı anda bulabileceğiniz, sıcak çöl ikliminde gökgürültülü sanal sağnak yağışlar yağdıran bir avm burası, eminim bayanların çok dikkatini çekecektir. :) Hıı alışverişe milyarlar saçarım diyenlerdenseniz kesinlikle Galeria'yı öneririm. 


Akşam yemeği için kesinlikle Emirates palace'ı tavsiye ederim ama tatil için yeterince masraf edildiğini düşünürsek aslında Emirates palace o havayı solumak ve sadece kahve için gidilse daha ekonomik olabilecek bir mekan. Buradaki hesap boğazda iyi bir mekanda yemek yediğinizde ödediğiniz hesap düzeyinde olacaktır. Şu çok meşhur altın tozlu kahve de Emirates palace da :) Fincanı 58 dirhem. 

Akşam yemeği yendi, kahveler içildiyse sırada Abu Dhabi adasının gözbebeği Corniche sahil şeridinde tur atma vaktidir. Buraya gelip corniche'te volta atmamak olmazsa olmazlar arasındadır bilginize :)


1 günde neler yapılır

Deniz zamanı!! 


Beyaz kumlardan zümrüt sularaaa! İncecik kumlardan Arap denizine cumburlop atlamanın tam zamanı :) Gezdik, gördük, yorulduk, şimdi deniz tatilinin vakti. Daha bir kaç gün önce kalın montlarımızla gelip incecik kıyafetlerle salındığımız bu güzeller güzeli havada şehrin tam ortasında en iyi korunan plajlar arasından olan sularda keyfinizce yüzebilir, güneşi iliklerinize kadar hissedebilirsiniz artık :)
Deniz sporlarının her türlüsüne imkan tanıyan bölgede dilediğinizce jet ski sefası yapabilir ve Türkiyede'ki gibi dudak uçuklatan rakamlar ödemezsiniz.. İsterseniz halk plajında isterseniz beachlerde denizin ve güneşin tadını çıkarın. 


1 günde neler yapılır

Çöl vakti!!! 

İpek gibi kum tepelerinin kalbinde olup çölde eğlenceli bir gün geçirmeden dönmek pişmanlık olacaktır emin olun. Safari ve seçtiğiniz pakete göre farklı aktiviteleri ile ulaşım ve yorgunluğunu da sayarsak neredeyse bir tam gününüzü alır çöl.. Turlar ile gruplar halinde gidilip jeeple kum tepelerini aşındırabilir, boardla kum sörfü yapabilir veya deve ile çölde 3-5 tur atabilirsiniz.. Tavsiyem ise tüm gün süren aktivitelere katılmamanız. Merkezde hava iyi olsa bile çölde sıcaktan kavrulmanız muhtemel, bu yüzden gün batımına bir kaç saat kala başlayan turları seçmek daha keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Safarinin ardından genellikle bedevi çadırlarında dansöz ve zenneler eşliğinde yemek ve nargile ikramı oluyor. Gecenin seriliğinde çölde olmak ayrıca keyifli. 


1 günde neler yapılır: 

Eee tabii ki Dubai!! 


Sanırım Dubai'yi ayrıca yazmam gerekiyor. Abu Dhabi'ye gelip Dubai'ye gitmemek olmaz. İki emirliğin arası 120 km. Aradaki yol otoban gibi olsa da 120 km. hız sınırlaması var. Şehir içindeki hız kısıtı ile 1 saat 20 dk. sürüyor. Taksi ile  yaklaşık 300 dirhem tutuyor.


Haziran- Eylül arası %100'ün üzerindeki nem ve 50 derecenin üstüne çıkan sıcaklıklar yaşandığı için kesinlikle tercih edilmemesi gereken aralıkta. Yani bölgenin en iyi sezonu kış ayları. Soğuk kış günlerinden sıkılanlar için ideal tatil noktası.  

Bavula ne koysam acaba?


Olmazsa olmazlarımız güneş gözlüğü, şapka, mayo-bikini, rahat terlik, yüksek faktörlü güneş kremi, küçük bir soğuk su matarası, pamuklu ve bol kıyafetler, uzun uzun katedilecek yollar olmadığı için spor ayakkabı tercihe göre değişir diye düşünüyorum. Ekim-Şubat arası geliyorsanız sonuçta çöl iklimi aksam saatlerinde serin olduğundan hırka öneririm. Hmm bir de buradaki lüksü yaşamak için önerdiğim otellere giderken Nişantaşı kokoşlarına benzemeniz gerekmiyor, sade ve temiz göründüğünüzde  de kimse sizi mekana uygun değilsiniz diyerek kapıdan çevirmiyor.
Bavul hazırlarken kendinizi kısıtlamanız gerekmiyor.  Bölge insanı son derece hoşgörülü, konuk sever ve güler yüzlü. Kılık kıyafet konusunda bir kısıtları yok sadece taşkınlığa gelemiyorlar. Burada herkes kendi havasında, kimse kimseyi rahatsız edecek taşkınlıklarda bulunmuyor, zaten güvenlikler de buna izin vermiyor.


Kapıdan çevrilebileceğimiz tek durak Dubai deki yelken otel, nam-ı diğer Burj Al Arab. Yelken Otele girmek için hem 100 dirhem civarında bir para ödemeniz gerekiyor hem de tatil modunuzdan çıkıp şıklık yarışına düşmeniz. 

Yemeli!!

Yöresel lezzetlere meraklıların mutlaka denemesi gerekenler listesinin başında Zahter Bread gelmekte. Yanı kekikli ekmek. Ama bizim bildiğimiz gibi standard bir ekmek değil. 

Arap mezelerini tek tek keşfedilmeli. Özellikle humus es geçilmemeli. 

Falafeel de mutlaka denenecekler arasında olmalı. Nohut ve tahin ezmesinin bol yağda kızartılmış sunumu. Türkiye'de özellikle doğu bölgelerinde denemiş olabilirsiniz ama buraya kadar gelmişken mutlaka yemenizde fayda var çünkü bu konuda baya iyiler. 


Ayrıca Arap, Hint ve Lübnan mutfağını keşfetmeyi de unutmayın. Bol baharatlı ve yağlı bir menü ile karşılaşacağınızı bilmeniz de yarar var tabi :) Arap yağı bol bulduğu için ise servisler bol kepçe. 

İçmeli!! 

Hintlilerin minik dükkanlarından tropik meyve suları içmeli. 

Altın tozlu kahve içmeli.

Orta doğu'nun meşhuru nargile denenmeli. 

Aklınıza takılanlar varsa memnuniyetle cevaplarım. İyi tatiller. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder