03 Ekim 2013

Abu dhabi sebze-meyve fiyatları / Yeni yaşama hazırlık 3

Hiç bilmediğiniz bir kültürde sıfırdan bir hayata başlamak hem çok keyifli hem de soru işaretleri ile dolu.. Dışarıda ne var ne yoktan ziyade markete gittiğinde ne ile karşılaşacağını bile merak eder insan. Fiyatlar nasıldır, mutfak masrafları ne kadar tutacak gibi sorular oldukça kafa kurcalar. Gelmeden önce cevabını bulamadığım sorularıma şimdi sizler için de cevaplandırmak istiyorum. 

Çölün ortasına gidiyorum acaba her aradığım sebzeyi bulur muyum diyenlerdenseniz ,Abu dhabi'de Türkiye'de olan her sebzeyi bulabilirsiniz. Hayatınızda hiç görmediğiniz sebzeleri bulabilirsiniz. Çok geniş bir ürün çeşitliliği söz konusu. Ülkede üretim olmadığı için, ee parada bol olunca dünyanın neresinde ne üretiliyorsa hepsinden getirip yerleştirmişler raflarına.






Meyvelerin hepsi var mı diye merak edeniniz varsa emin olun aklınıza gelenden çok daha fazla meyve çeşidi ile karşılaşacaksınız. Meyveler genel olarak ucuz değil ama tropik meyvelerin fiyatları makul. Her meyve çeşidinde ise ülkelere göre gruplandırılmış birden çok seçenek mevcut.

Benim yaşadığım en büyük sıkıntı salatalık malzeme. Marul, roka, maydonoz gibi ürünler diğer meyve sebzelere göre daha çabuk solduğu için bunların tazeliği malesef pek mümkün değil. Ee buruşmuş yaprakları görünce de insanın iştahı kaçıyor tabi. Türkiye'de ki pazarlarda olan diri diri yeşillikler nadiren burada da oluyor ama onlarda pek tuzlu rakamlara. Avusturya rokası veya fransız marulunun en tazatesini sofranızın baştacı olabilir ama yemeye kıyılır mı emin değilim. 20 tl.ye de marul mu olurmuş canım!! Şimdi gelde ye :) Bu arada göbek marulun en tazesini her zaman carrefour da bulduğumu söylemeden geçmek istemiyorum. Fiyatı da gayet uygun. Uygun dediysem Tr'nin iki katı :(







Genel olarak fiyatlar Avrupa ülkeleri kadar pahalı sayılır. Marketlere sıklıkla gidildiğinde taze ürünler için günlük indirimlerden yararlanılırsa uygun fiyatlara sebze- meyve bulunabilir. Aslında kilosu 39 aed. (20tl.) 'ye de patates olduğu gibi 10,95 aed (5,5tl.)'ye de bulunuyor. Zaman zaman daha ucuz fiyatlarla da karşılaşabilirsiniz. Türkiye'ye göre düşünüldüğünde pahalı olabilir ama buradaki bütçeler için uygun rakamlara alış verişte mümkün. hemen her ürün için çeşitlilik ve rakam farklılıkları söz konusu. Mesela daha dün tüm domates reyonunda ortalama rakamlar 15-28 aed iken, kısa süreli bir indirimden Hindistan domatesini 3,5 aed'ye aldım. Tabi bu seviyede bir indirim de çok nadir oluyor. Yani genel olarak fiyatlar nasıldır derseniz hemen her şey iki katı diyebilirim. Türkiye derken baz aldığım fiyatlar ise istanbul'daki market ve pazar fiyatları, diğer şehirlerle karşılaştırma yapınca rakamlar iki katın çok daha üzerinde çıkacaktır elbet.


Lezzetleri nasıldır?? hmm bu konuyu hiç açmayalım :)) Tabi ki Türkiye'de alışık olduğum tatları pek bulamıyorum, herhalde yetiştirme tarzından, sulama ve toprak faktörü derken cidden herhangi bir sebze-meyveden her zaman görüntüsüyle eş tatlar almak mümkün değil.. Yurt dışında yaşayanlara her zaman kızardım, gittiğiniz yerde yok mu taşıyıp duruyorsunuz diye meğer çok haksızlık etmişim, taşınıyormuş. Hele bizim gibi mutfak kültürü sağlam bir aileyseniz off off off.. Annemin salçası olmadan yemek yapmam, kendi zeytin yağımızdan başkasını sofraya koymam diyenlerdenseniz hamallık günleri başlıyor demektir.


Mutlaka yolunuz düşecektir, Lulu isimli Hint marketine de uğramadan geçmeyin. Zaten Lulu buradaki en büyük market zinciri, görmemek mümkün değil. Muz yaprağından, tahta görünümlü bir çok sebzeye çok değişik bir manav reyonu var, bu da yenir miymiş diye hayretle bakacağınız birbirinden ilginç sebze ve meyveler :))Tabi çoğunun ne işe yaradığını tarif etseler bile anlamak mümkün olmadığından biz çok yakında hintli bir arkadaşımızla gidip hepsi hakkında bilgi almak için bir program yaptık :) Aldığım tarifleri meraklısı için buradan da paylaşıyor olucam :) 

Midelere baharı getirecek karnıbaharlar..

Olmaz olsun dediğim yılan meyvesi..

Merak ettiğiniz özel bir ürün varsa mutlaka sorun :) Markete gidince hemen bakıp soru işaretlerinizi gidermek isterim :) 

2 yorum:

  1. Merhabalar.Bu postu yazali 3 ayi gecmis ama belki daha ogrenmediyseniz diye yazayim dedim.marulun rokanin maydonozun ispanagin en tazesi fruit and vegetable market lerde satiliyor.ustelik pazarlik yapabiliyorsunuz ve fiyatlar uygun ayni zamanda da cogu yerli uretim.yolunuz hala dusmedi ise oralara gidip bakmanizi tavsiye ederim.benim yasadigim yer kucuk olsada buyuk vegetable marketler var burada.eminim abu dhabi de de vardir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Evet öğrendik vegetable marketleri, bir kaç büyük market var abu dhabi'de de fakat fiyatları neredeyse aynı :( sıkı pazarlıkla biraz iniyorlar sadece pek bi fark olmuyor aslında. tazelik konusunda kesinlikle haklısınız, hiper marketlerin sebze reyonlarından çok daha tazeler. burada gezerek alışveriş yapmayı öğrendik biz :) birinde olmasa diğer marketten buluyoruz istediğimiz taze ürünleri :)

      Sil