24 Mayıs 2013

Abu Dhabi / Yeni Yaşama Hazırlık 2

Bilinmeyenlerle dolu yeni bir hayata başlamak gerçekten çok zor. Kulaktan dolma bilgileri yorumlamaya çalışmak, birbiriyle çeliştirmek, daha çok soruya boğulmak, acaba nasıl olacak diye kıvranıp durmak.. Başına gelmeyen anlayamaz sanırım :) İnternet ortamında görünen fotoğraflarla çıkarımlar yapmaya çalışırız ama fotoğraflar genellikle en güzel anların kareleri olduğundan yanılma payımız oldukça yüksektir. 

Buraya gelmeden önce en çok araştırdığım konular günlük yaşam nasıldır, bir bayan olarak giyim kuşam konusunda taviz vermem gerekiyor muydu. Sonuçta federal monarşi ile yönetilen bir islam ülkesine gelecektim, korkmakta haklıydım. İnternette gördüğüm fotograflarda kadınlar siyah abayalarından başka birşey giymiyor olması ürkütüyordu. Taşınmadan önce eşim ülkeye iş dolayısı ile geldiğinde gözlemlerini aktarmış olsada bayan gözü ile görmek ne de olsa çok farklı.. :)

Günlük yaşama dair gözlemlerim;
Site havuzları ve beachler Antalya,Bodrum plajları kadar canlı. Yine deniz kıyafetleri konusunda da istediğiniz kadar özgürsünüz. Gelmeden önce Dubai'nin tatil cenneti olduğunu ama Abu Dhabi de aynı serbestliğin olmadığını okumuştum ama bunu yazanlar feci şekilde sallamışlar :)  Evet buradaki insanlar kapalı ama sizin hayatınıza müdehalede bulunmuyorlar.

Ülkede kadınlar için pozitif ayrımcılık var diyebiliriz :) Hiç bir resmi kurumda ve hastanede kadınlara sıra bekletmemeye özen gösteriyorlar. İslam ülkesi olması sebebi ile kadın ve erkek bankolarının ayrı olduğu devlet kurumlarında eğer kadın bankosunda sıra varsa erkeklere 'beyler siz şöyle buyurun' diyerek bayanların işlemlerine öncelik veriyorlar. Hiç bir kuyrukta itilip kakılmadan sıra almak ne güzelmiş :)




Hemen her sokakta caminin olduğu bir ülke burası. Bütün namaz vakitlerinde camiler doluyor, cuma namazlarında ise dolup taşıyor. Cuma namazında ana ve ara yolların bir şeritleri otoparka dönüşüyor. Namaz kılmak için ana arterlerde bir yolun kenarında dursanız kimsenin bir şey diyeceği yok. Camiler bizdeki gibi heybetli, dev yapılar değil. Her biri ayrı bir mimariye sahip geniş mekanlar fakat yüksek kubbelere sahip değiller. Ezan sesi caminin dışından zar-zor duyuluyor, bangır bangır hoparlörlerden yayılmıyor.

Şimdiye kadar kısıt olarak algıladığım tek nokta alkol. Ama o bile yazılıp çizildiği kadar sıkı değil. Duty free, belirli marketlerde satışı var ve otellerin hemen hepsinde bulabilirsiniz.

Kılık kıyafetten Avrupalı ve Emiratilileri ayırt etmek son derece kolay. Pakistan, Hindistan ve Bangladeşliler ise genellikle birbirlerine benziyorlar, daha çok geleneksel giysilerini giyseler de kadınları ayır etmek mümkün ama erkekleri çehrelerini görmeden ayırt etmek pek mümkün değil.  

Kadınların camiye gittiğini henüz görmedim veya duymadım. Ülke sınırları içinde Emiratili kadınların hepsinin başı kapalı ve abaya (siyah uzun elbise) giyiyorlar. Ülke dışında oldukça  modern görünüme sahip kıyafetler kullansalar da kendi ülkelerinde uzun elbiseleri oldukça özen gösterdikleri bir gelenek gibi. Giyim tarzları katı kurallara bağlı mı bilmiyorum ama çok titiz ve temiz giyindikleri bir gerçek. Hadi siyah leke göstermez diyelim fakat erkeklerin giydiği kar beyaz elbiselerin bırakın lekeyi ütüsü bile bozulmuyor. Arap dendiğinde gözümüzde canlanan resim burada oldukça farklı, buradaki Araplar fazlasıyla temizler. 

Kadınların çok az bir kısmı peçe kullanıyor. Gelenekten dolayı siyah çarşaf giydiklerini düşünmem ise oldukça süslü ve bakımlı olmaları. Siyah çarşaflarının altına genellikle parıltılı elbiseler veya dar taytlar giyiyorlar, yüksek topuklu ve oldukça gösterişli ayakkabılar giymekten çekinmiyorlar, saçlarının bir kısmı veya perçemlerinin tamamı görünüyor ve bir çoğu toplum içinde saçını açıp eşarbını düzeltiyor, bir çoğunun tırnakları ise çok uzun ve rengarenk ojeli, çok gösterişli makyaj kullanıyorlar hani düğün makyajı dediğimiz türden.. Ee daha ne olsun? :) yani bu kadar gözlemden sonra gelenekten dolayı kapalı olduklarını düşünmem normal değil mi? Sizin bir bayan olarak ne giydiğinizle kimse ilgilenmiyor. İster kısa şortunuzla, mini eteğinizle gezin veya askılı, straplez üstler giyinin kimsenin bir şey dediği veya bakışlarıyla taciz ettiği yok. Kısaca herkes kendi havasında, oldukça hoşgörülü, siz taşkınlık yapmayın yeter. Yani burada korkulduğu gibi giyim kuşam konusunda herhangi bir kısıt yok.

Sanırım Birleşik Arap Emirliklerinde hoşgörülü olunmayan bir kaç noktadan birisi seyir halindeki trafik :) Şerit değiştirirken, sollama yaparken, dönüşlerde bu işi kuralına göre yapsanız dahi mutlaka yüksek volümden bir korna sesine maruz kalıyorsunuz. Adamlar yol vermeme konusunda bir numaralar. Eğer acemi bir şöförseniz şerit değiştirirken oldukça zorlanacağınız aşikar :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder