16 Mayıs 2013

Emirates Palace / Abu Dhabi















Şeyh ailesinin her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Arap iş adamları toplantısı için küçük bir saray yapılmasını istemesi üzerine inşaatına başlanmış bu görkemli yapı açılışına bir hafta kala Şeyh Zayed bin Sultan Al-Nahyan'ın vefatı nedeni ile kullanılamamış daha sonra da otele dönüştürülmesine karar verilmiş...



Saray olarak yapıldığı söylenen ve daha sonra otel olarak kullanılan Emirlikler Sarayı bugün Dubai de dünyaca bilinen 7 yıldızlı Burj Al Arab'ın en lüks otel ünvanını elinden almış durumda. Her ne kadar iş toplantısı için yapıldığı bilinse de Abu Dhabi ve Dubai arasındaki tatlı rekabet üzerine yapıldığı da konuşulmuyor değil :)

Maliyeti 3 milyar doları geçen otelin inşaatı 2,5 yılda tamamlanmış, 13 bin kadar işci 7/27 vardiya ile çalışmışlar.



Otelin lobisi orta boyutlarda sayılabilecek bir meydan genişliğinde, zemindeki mermer kaplama ve kubbesinin işlemeleri ise birer sanat eseri.

Lüks kavramınızı tamamen değiştirecek Arap ihtişamı ve görkemine sahip 100 hektar üzerine yayılmış otelin kapalı alan ve bahçelerinde 8000'in üzerinde palmiye ile birlikte yeşilin her tonu mevcut. 1,3 km uzunluğunda bir plajı, 114 som altından olduğu söylenen kubbesi, 1002 tane altın, kristal ve sedef ile işli avizesi bulunmakta. 1200 ve 800 metrekarelik suitlerin yanı sıra 390 tane da 60 metrekarelik odası mevcut. 60 metrekarelik standard oda fiyatları  1500 $ civarındaysa tahmin edin suitler ne kadar  :) Fazlası var eksiği yok 15 bin dolar.

20 restoran ve 200 aşçının bulunduğu mutfaklarından dünyanın her köşesinden tatlar sunuluyor. Yani siz isteyin yeter diyorlar kısaca. Parayı veren yemeği yer de diyor olabilirler emin değilim :))

50 ülkeden çalışanın bulunduğu otelde konuşulmayan dil yok gibi. Şirketin genel müdürü Türk. Otelde bulunduğumuz sırada şansımıza servisimizi yapan garson da Türk'tü. Otelde 10'un üzerinde Türkün çalıştığını da kendisinden öğrendik. Altın tozlu kahve denemek için gittiğimizi duyunca pek bir esprisi olmadığını söylese de denemeden edemedik.

Abu Dhabi de ender rastlanır yağmurlu bir günde gittiğimiz için bahçelerinde gezme şansımız olmadı. Benim şansıma mı bilmem normal çöl yağmuru çiseleme şeklinde olmasına rağmen sakin ama uzun soluklu, altında pek de yürünemeyecek bir yağmur olduğu için bahçede fotoğraf çekme imkanım da olmadı, bahçe fotoğrafları için zevkle yeniden ziyaret edeceğim..

Otele ilgili verdiğim genel bilgilerin dışında bir de hizmetten bahsetmek isterim. Sadece kahve içmeye gitseniz bile gerçek bir sarayın içindesiniz sonuçta ve her an size yardımcı olacak birileri var yanıbaşınızda. Servis konusunda oldukça başarılılar.

Arapların bol bulup, güzel yakıştırdıkları ve bir sanat eserini andıran sarayda hiç bir şey eksik yada göz yoracak kadar sıkışık değil. Her zaman tekrarladığımız arap yağı bul bulmuş geyiklerinin fazlaca doğru evet ama adamlar yakıştırmış, paraya kıymışlar demek daha da doğru aslında. Çünkü bol bulmak biraz görgüsüzlük, saçmalamakken bu insanlar bu kadar zenginliğin ve ihtişamın içinde bize çokça gösterişli gelen kendilerince fazlaca mütevazi hayatlar sürüyorlar.

Emirlik Sarayına kadar gelmişken bir hatıra alayım derseniz belki de en ucuzu bu altın atm'sinden alacağınız objelerden biridir. :) Hatıra alacaksınız ve altın olacak, üstelik en ekonomik olanı olacak :) Evet, evet yanlış okumadınız, hediyelik veya hatıra olan her şey sadece seyirlik olacak kadar pahalı :)



Saraydan çıktığımız da yağmur durmuş ve ortalık ışıl ışıldı. Eşimi arabayı beklemesi için lobide bırakıp sarayın biraz aşağısındaki havuzlara yürüdüm. Telefonla çekildiğinden gördüğüm güzelliği yansıtamadı ama Etihad'ın kuleleri ve havuzun suları tam bir uyum içindeydi.

Bahçelerinde gezememenin hüznü ve nasıl olsa yine gelirim mutluluğu ile ayrılıyorum saraydan..


4 yorum:

  1. Selam... sey aslinda senin basindan gecenler yani yeni yasaminla alakali hepsi benim basimdan da cok yakin zamanda gececek. yeni evlendim ve yeni bir is yasam kultur hayat hepsi beni bekliyor. tabiki burdan bunları yazmamin sebebi yeni işimin Abu Dhabi de olmasi... belki deneyimlerinle bana ufak trickler verebilsin diye dusundum. mail yada nebileyim skype... sana ulasabilrmiyim mail yada burdanda yazisabiliriz.

    gerçi yazdiklarinin tamamini okuyunca baya bir bilgi edindim mesela yillik arac kiralari nasil? yada hangi bolgelerde oturrmak mantikli. Shams Abu Dhabi, Al Reem Island yada Al Reef Downtown nasil? sanirim biraz stressliyim bu konuda... gerci anlastigim firma mutlaka bize yol gosterecektir ama bütün bunlari yaşamiş birilerinden birseyler duymak yada ip ucu almak daha büyük bir avantaj olacaktir diye dusunuyorum...

    şimdiden çok teşekkür ederim...

    Erge...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Aylık araç kirası 1500/2000 dirhem arasında. Böyle düşününce yıllık maliyeti 15000 dirhemi buluyor, kiralamak yerine ikinci el araç almak bize daha mantıklı geldi. 25/30 bin dirheme Türkiye'de 30/40 bin tl. değerindeki araçları alabiliyorsunuz. Benzin 85 kuruş. Gerçi taksi deTürkiye'ye göre ucuz ama kendi aracını kullanmak yine de en karlısı.

    iş yerinizin nerede olduğunu bilemdiğim için tam fikir veremiyorum. Al Reem İsland bizim de oturduğumuz bölge, Shams Abu Dhabi, Marina Square, Damac Tower, Sky Tower , Sun Tower vs. hepsi reem island da. Şehre en yakın olanı marina square, ayrıca marina square, sun ve sky tower biraz daha oturmuş binalar, doluluk oranı yüksek, marketi, site yönetimi oturmuş yerler. diğerleri ile ilgili çok fazla bilgim yok. Ama damac henüz çok boş. Reem island-marina square nispeten şehir merkezine yakın, 5/6 km. kadar ve taksi ile 10/12 dirhem. Al Reef Downtown şehre çok uzak, yaklaşık yarım mesafede belki de fazladır. mesafeyi düşününce kiralar da çok düşük olmadığı için bize cazip gelmedi. İş çıkışı trafiğinde yolda 1/1,5 saat geçiyor, taksi ile ulaşılabilir değil.

    Başka sorun olursa buradan yazabilirsiniz :) Rica ederim :)

    YanıtlaSil
  3. BENDE İŞ ARIYORUM.ORADA NASIL İŞ BULURUM .SİZ ORDASINIZ BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ?

    YanıtlaSil